tisdag 6 november 2012

Finaste

Idag startade jag dagen relativt tidigt.Vi skulle på utfärd, vi det var jag,Tarja och Ib ( Nellis husse). Färden gick mot Ljungarum för att titta på fältprov för spaniels. Det är något jag aldrig varit med om tidigare.
Av 11 startande var det 3 jaktcockrar och resten springerspaniel.

 Alla cockrarna var liverfärgade, en dessutom tantecknad. Av en av tjejerna fick jag höra att liver var inte den färg hon mest önskade. Anledningen enligt henne och en annan ( som dessutom var uppfödare av rasen) är pälskvaliteten. De påstod att de bruna hade mer ull, som blev lång och hunden blev "blöt in på skinnet, den stod inte emot väta alls.
Nedan följer lite bilder av någon konstig anledning fastnade det mest cockrar??.  Kanske för att jag vill se skillnaden mellan jaktmodellen och våra som de kallade "den traditionella cockern".Denna lilla tiken blev snabbt min favorit.
Vad som förvånade mej var att det var inte många av de 11 hundarna som hade full längd på svansen. Tydligen så skadar dom väldig ofta svansarna, sår som inte vill läka.
Det var kul att se hur de jobbar och hur ivrigt de väntar på sin tur. Mindre kul att se hur någon tillrättavisar sin hund, på ett fult sätt.
 En hel bunke trevliga människor som gärna tog sej an oss, (Tarja och jag då,   Ib är mer insatt än vi) noviser, och förklarade saker och ting. Lite klokare blev vi nog.
När vi åkte hem efter ca 3 timmar hade 3 hundar blivit diskade. klassen de tävlade i var segrarklass,
En rolig erfarenhet och nästa gång blir det spår och apportering vi ska titta på, var och när är inte bestämt än.
 Nu är detta inte något jag ska ge mej in i, visst hade det varit kul att prova med en "traditionell cocker". 
 Efter detta som blev en lång "promenad" var jag både välrastad, frusen och trött en middagsvila fick det allt bli.
Tur var det, för ikväll har Swea och jag varit på rallylydnad, sista kurstillfället denna teminen för Swea. Nästa vecka som är sista gången får Jacki rycka in som standin.
 Som vanligt är det en trevlig och rolig kurs. Och ikväll måste jag bara skryta, SWEA glänste, så duktig och full av energi. Finns inget bättre än att träna Swea när hon är på detta humöret, det kan jag leva länge på.
 Ikväll fick vi prova att jobba med hunden på högersida, om man nu mot förmodan tänker gå långt inom rallylydnad, så är det bara att börja med de svåra grejerna i god tid. Kan ju bara säja som så" det är inte lätt", efter att i alla år haft hunden på vänster sida, ...  Men vi löste det ganska bra.
 
Nu några bilder på min underbara Swea, visst är det något speciellt med denna tös. Titta på henne kanske ser ni det.

 Alla bilder i dagens inlägg är tagna med min mobil, några kanske inte av bästa kvalitet.

sötaste

 

1 kommentar:

Dolores sa...

Fint reportage om jaktdagen.
Men blev lite fundersam ang att de leverfärgade spanielarna. För mig så ser de inte ut som cockrar men däremot som Fieldspaniel. De är lite större än en cocker och är nästan enbart leverfärgade. Och de är en utmärkt jakthund. De har också lite mindre päls än en vanlig cocker.
Mvh // Dolores