torsdag 4 november 2010

Föreläsning

Igår var jag på föreläsning " vett o etikett" hette den tydligen. Jag hade för mej något annat.  jaja så kan de va.
 Memea Molin var det som höll i den. Vad ska jag säja, Memea är duktig, har mycket bra ideer men kanske inte allt  passar mej. Men som hon själv säjer, ( så även jag) " man ska lyssna på andra och sen sålla bort det som inte passar".
 Hon har som jag tycker ett bra tänk, ett "stoppord" som används  i uppfostran, ( vardag) och aldrig vid inlärning då hunden inte vet vad den ska göra.
 Hundar som skäller när det ringer på dörren ( som mina, fast vi har ingen dörrklocka, känner att det inte riktigt behövs) där står man och skriker TYST. Vad händer, inte ett skit  hundarna går bara ännu mer upp i varv. Det blir lite som OJ nu skriker matte (husse) också, nu är det något på gång. Träna hunden i lugna situationer att ex "gå o lägg dej", när hunden kan det går man vidare och fortsätter med störning. Knacka lite på dörren, få hunden att stanna kvar och vara tyst. tillslut har man avdramatiserat hela grejen. Och man får då en lugn och trevlig vovve som inte går på som en galning när det kommer folk........... Mycket klokt, detta skulle min familj lyssnat på, för den där biten med att stå o gapa "tyst", håll truten och så myckert mer, att det inte hjälper det vet dom allt om. Att dom sen inte lyssnar när jag försöker förklara att man måste faktiskt lära dom ordet "tyst" innan dom förstår vad som gäller.  (Jag får nog ta tag i den biten)
 Att träna inkallning i en situation som denna, kan va ett bra sätt att avleda,(och borde kunna fungera). Jag tror jag ska prova det. Jacki o Swea tror jag inte blir problem, Sammi skiter i det mesta och lyssnar bara när hon vill, kan bli svårt där. Candy blir, tror jag lite låg men kommer eller går och lägger sej där hon känner sej trygg.  Men blir dom tysta?  nja kanske, ärligt talat NEJ, inte Swea, inte Jacki ( som skäller bara för dom andra gör det) Sammi ? nej,  Candy JA  Är det lönt att prova?????????
 Det är också viktigt att man har "kontakt", lyssnar hunden, om inte peta lite, och tala om vad du vill när den är kontaktbar.
  Det var  flera roliga episoder som förklaring till hennes ideer. Hon var trevlig att lyssna på, ingen som verkligen "fångade" mej men godkänd. En del bra, en del sorterade jag bort.
 

3 kommentarer:

Eva sa...

Det är ju som du säger:man ska lyssna på många för att kanske plocka ett "korn" här och ett annat där. Se'n tror jag att man måste välja det som man vet passar den egna situationen o de hundar man har just då. Hos mig skulle ju inte samma saker fungera ens mellan de bara 2 här!
Det där med ytterdörr eller annat skällande hörde jag för bra länge sedan. Så jag är naturligtvis jätteduktig på det? ICKE! Hör mig själv gapa åt dem då o då... Men jag VET hur det ska vara...:)

Gunilla sa...

Jag tyckte också det var värt att lyssna på. Håller med om att man ska sålla och ta det man tror på, en del av det hon sa har man ju hört förut. Men även om man hört det så är det inte alltid lätt att få det att fungera:)Kram Gunilla

Carina sa...

Tyckte också det var hörvärt sen samtidigt kul att träffa personen bakom boken och artiklarna . Sen som du säger en del gammalt annat nytt inget passar alla. Men kul att träffa dig som vanligt