lördag 30 oktober 2010

försvunna mellor

Ja då har vi avverkat vårt 4:e söktillfälle, och inte utan att lite framsteg gör vi allt. Swea hade precis som May-Britt sa ett helt annat kroppsspråk idag, svansen gick som bara den. Lite försiktig än, men nu finns det andra saker som spelar roll, hon löper. Kan va både på gott och ont. Jag ser framsteg i alla fall hos lilla tösen, inga jättekliv men framåt går det. Idag gick hon inte in i sitt spårande så som hon gjort tidigare. Spårande där man förskör dölja sej för omgivningen, tror inte hon körde med den taktiken en enda gång idag.
 Jacki, ja vad ska vi säja: den vilda jakten på de försvunna  mellorna.... Det känns lite som om för henne är det jakten på mellor som gäller. Så nu har vi nya regler för damen, jädra godismonster, till nästa tillfälle. Och vi ska även börja träna lydnad med sökrullen i halsbandet. Men det är så kul att se henne, tror aldrig jag sett henne så lycklig som vid dessa söktillfällen. Hon far om en gasell över stock o sten.

 Jag har funderat en del, det händer faktiskt ibland.
 Mina tankar handlar om belöning ( av olika anledningar), vardag ( uppfostran) och vid träning. Jag använder mej inte av nej vid träning, utan nonchalera felen, börjar om och belönar när det är på rätt väg.  För att sen öka på svårigheterna och att kräva mer. Aldrig NEJ vid träning absolut helt förbjudet  såvida det inte handlar om ren OLYDNAD och det kan va svårt att avgöra därför låter jag hellre bli att använda nej.( svårt, ibland behöver jag nästan tejp över munnen)
 I vardagen måste bör man ha ett förbudsord ( nej eller fy ex) men min tanke är: man kan inte bara säja NEJ. utan måste ju tala om vad man vill. Så jag försöker genom "nejet" få uppmärksamhet och sen kanske lägger till "kom". Då talar jag om vad hunden "kan göra istället för det otillåtna",  så kommer vi då till nästa steg, kommer jag ihåg att belöna när hunden bryter och kommer istället. Jag gör det, men ibland tror jag det glöms bort.
 Att belöna för rätt beteende är inte alltid lätt, det gäller att belöningen kommer vid rätt tillfälle. Kommer belöningen vid fel  har du kanske belönat ett felaktigt beteende.
Ibland sitter jag och studera andra, och då ser jag att man Nejar eller fyar, men belönar man när hunden byter det som var fel NEJ NEJ..
 Se på barn och även vuxna, får man inte ett "bra"  ja då  vet man inte om det blev rätt. Uppmuntran och belöning betyder MYCKET.
 Där går mina tankar, börjar nog gå allt djupare i detta med BELÖNING vid RÄTT eller FEL tillfälle. Tror jag skulle  gå en sån där klickerkurs där man tränar på höns. Har bara hört talas om dom, men jag tycker det är ett intressant ämne.

7 kommentarer:

Carina sa...

Du är så klok min vän=) Jag är nogen nej missbrukare tyvärr hårt att erkänna då jagitne vill tro att jag är det men är även en väldigt duktig(skryt) belöningsmissbrukare också inte ofta med godis men med tonfall och kropps spåk.

Grabbarna boys sa...

Jag försöker verkligen att tänka på att belöna allt som är possitivt, inte bara säga nej hela tiden.
Det gäller hundar liksom barnen faktiskt.
Ha en fortsatt bra helg.
Kram!

Sandra sa...

Så sant det här med NEJ ordet men guuuuuuuuuuuuuuuud så svårt det är att låta bli...

Eva sa...

USCH! Här blir det nog alldeles för många NEJ! tyvärr... Men jag försöker verkligen skärpa mig och tänka på det där med belöning vid rätt tillfälle.

Marie sa...

Låter väldigt klokt, men är ack så svårt ibland! Jag behöver nog tänka mer på det och bli bättre. Det är ett väldigt intressant ämne som jag också gärna hade fördjupat mig mer i.

Lyckopiller sa...

kan verkligen rekommendera klickerkurs! Otroligt roligt och lärorikt.

cockettsriccardo sa...

Du har inte funderat på att bli hundpsykolog eller kvinnan som pratar med hundar.
Så roligt att läsa hur bra det går för er!